Начало Кулинария Петъчен кулинар: Свинско бон филе по кардиналски и сладко от череши

Петъчен кулинар: Свинско бон филе по кардиналски и сладко от череши

СПОДЕЛИ

raykaРубриката води Райка ЙОРДАНОВА

Лятото си е лято и е вярно, че в жегите повече вървят постните манджички и ястия. Но да си го кажем честно – българите си обичаме и месцето, особено, когато е крехко и приготвено по неустоим начин. Затова сега ви предлагам една от прочутите рецепти на шеф Иван Манчев, наречена свинско бон филе по кардиналски. Хубавото при нея са две неща – прави се изключително лесно, но за сметка на това е убийствено апетитна. А месото буквално се разтапя в устата. За целта ни трябват следните продукти, които няма да уточняваме като грамаж, защото всеки сам ще си прецени – според това колко порции му са необходими. Нужни са ни хубаво свинско бон филе, малко гъши дроб, пушено сирене, бекон или прошуто, черен пипер и сол по личен вкус, както и олио или зехтин. И така – първо разрязваме свинското бон филе на две, но много внимателно, за да можем да го разтворим и да поставим във

PK19-1
вътрешността му останалите продукти. Когато разрежем свинското бон филе, задължително трябва да го начукаме добре, след което да го поръсим с черния пипер и солта. Може да го оставим да престои малко, или веднага да подредим другите продукти. В средата му поставяме малко парченце гъши дроб – малко, защото той има много силен вкус и ако прекалим, рискуваме да притъпи вкуса на подправките и останалите вкусотии вътре. Върху гъшия дроб нареждаме 3-4 кръгчета, отрязани от пушеното сирене, а върху тях поставяме едно тънко парче бекон или прошуто. По желания може да добавим и малко гъби за разкош. Това е – после сгъваме бон филето като плик, така че продуктите да останат добре загърнати в него, поставяме го в тавичка, намазана с мазнината и поставяме в предварително загрятата фурна. Печем максимум на 200 градуса, но за предпочитане е на 180 като прибавяме и съвсем малко водичка в тавата. Уверяваме ви, че по-крехко и вкусно месо не сте опитвали. А какво мезе става от него за гости и ракийка… не ви е работа!

Юни е сезонът на ягоди, череши, вишни, малини – не може да ги има през цялата година, затова можем да ги съхраним – в ароматни сладка, сиропи, замразени във фризера – вкусни и полезни, приготвени от нас – прекрасен десерт, напитка или плодове за десерт.
За сладкото от череши ползвах желиращата захар „Захира“.
 На 1 кг плод череши слагаме 1 кг захар „Захира“.В дълбока тава редим череши,захар,череши,захар.Оставяме за няколко часа на студено.
 Когато е готово за варене добавяме една чаша вода.В захарта си има лимонова киселина.След като заври,махаме от котлона и веднага насипваме в чисти и сухи бурканчета,затваряме и без варене,след охлаждане прибираме в мазата.
pk19До нови срещи следващия петък!