Начало Общество ПИА призовава: Без високи трибуни на празници, свързани с историята на България

ПИА призовава: Без високи трибуни на празници, свързани с историята на България

СПОДЕЛИ

Питали ли сте се какво правят тези хора всяка година на 1 май точно на това място, на което ги виждате? Защо точно в деня, когато почитаме паметта на героите от Април 1876, те застават в центъра на площада, няколко стъпала над всички останали присъстващи? В деня, когато всички ние – независимо от възраст, социален статус и пол трябва да сме по-ниски от тревата и по-тихи от водата пред подвига на дедите ни? Точно в този ден, на историческия площад "20 април" някакви хора застават по-високо от другите, сякаш имат някакъв личен принос към извоюваната с кръвта на предците им свобода на България. Глупаво и нелепо е!

Според тълковния речник "трибуна" е:
1. Издигнато място или специална висока маса, откъдето говори оратор, лектор. Заставам на трибуната. Говоря от трибуната.
2. Прен. Място, произведение и др., от което се защитават или пропагандират идеи, интереси.
3. Обикн. мн. Пейки за зрители на стадион, разположени амфитеатрално. Трибуните са изпълнени със зрители.

При положение, че единствените хора, които произнасят слово вечерта на 1 май са кметът и президентът, то какво правят всички останали на трибуната? Точно под свещените думи "Свобода или смърт"
Мисля, че е крайно време да се сложи точка на тази идиотщина – без извинение. Мястото на президента, премира, депутатите, министрите и прочие гости е редом с всички хора на площада. Редом с тези, които са ги пратили във властта. Тези, които държат речи, спокойно могат да направят десетина крачки и да застанат пред микрофона и няма да е нужно докато трае тържествената заря-проверка през цялото време да гледаме лицата им пред себе си. Защото не те са поводът за случващото се на площада. И не ме вълнува нито протокол , нито съображения за сигурност, нито че тази „традиция“ съществува от десетилетия. Вълнува ме вътрешното ми убеждение, че това не е редно. Както и убеждението, че много хора мислят като мен и биха застанали зад идеята. А тя е – да се сложи край на унизителното делене на „високи гости“ и „простолюдие“ в деня, отреден за почит на Априлци.

Това  е една кампания, която Панагюрска информационна агенция подхваща близо 3 месеца преди 1 май .Ще бъдем щастливи, ако намерим повече съмишленици от Панагюрище, а дори и от други населени места, защото практиката "героите на деня" да се качват по трибуни за Деня на Съединението, Независимостта, 3-ти март и прочие, съществува в София, Пловдив, Велико Търново….
Надяваме се да получим подкрепата и на колегите от останалите медии, заедно с които да кажем на господа управниците, че на трибуни могат да се качват, когато държат политически речи и убеждават избирателите си, че трябва да гласуват за тях. Но когато празнуваме дати, свързани с историята на България, мястото им е долу, при всички.