Начало Избори 2015 Всеки кмет трябва да се старае да бъде обединител. Това не се...

Всеки кмет трябва да се старае да бъде обединител. Това не се получи в мандат 2011-2015, смята Станимир Велчев от БСП

СПОДЕЛИ

stanimir-velchevЖалко е, че така безскрупулно се лъже. По-добре г-н Белишки да каже за санкциите от над 3 милиона лева, наложени на община Панагюрище по време на неговото управление. Това казва в интервю председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, който е и председател на Общинския съвет на БСП

– Господин Велчев, преди време отказахте да коментирате работата на бившия кмет на общината и кандидат за втори мандат. Днес бихте ли дали някаква оценка на работата му?

– Действително преди време отклоних въпроса, защото смятам, че председателят на Общинския съвет не бива да коментира общинския кмет. В отчета си пред Съвета казах:” Напрежението между кмет и председател на Общинския съвет неминуемо ще се отрази и в отношенията между Общинска администрация и Общинския съвет, а това не е от полза нито за хората, нито за общината като цяло.”

Ние от БСП бяхме решили да водим предизборна кампания, в която повече да казваме какво ще правим и по-малко да правим характеристика на досегашното управление. В последно време г-н Белишки прави изказвания, които ме провокират да бъда допустимо откровен.

Всеки кмет трябва да се старае да бъде обединител. Жалко е, че това не се получи.  Спомняте си, че още в началото на мандата имаше огромно напрежение между кмета на общината и кметовете на кметства. Възникна напрежение и с представителите на различни общности и сдружения – недопустимо, според мен, дистанциране в преките общувания с жителите на общината. Бяхме свидетели на конфликт между общинския кмет и председателя на Общинския съвет.

Няма как да приема твърденията на Белишки за някакво обединение в Общинския съвет. За мен е точно обратното. Истината е, че не е имало друг кмет, който да се радва на такъв комфорт. Това се дължи на съветниците, които не търсеха дребнотемието и поводи за заяждане. Критикували сме кмета. Дори съм му искал оставката, но не можехме да си позволим заради това, че нещо или някой не ни харесва, да съботираме работата на Общинския съвет и вземането на важни за развитието на общината решения. Не можехме да си позволим Общински съвет и общински кмет – тези тъй важни институции за решаване на проблеми, да се превърнат в трибуни на дребнави политически битки.

– Едно от обвиненията на групата на ГЕРБ към общинския съветник от СДС Веселина Зумпалова-Ралчева бе, че е подкрепила Вашата кандидатура за председател на Общинския съвет. Имаше ли предварителна договорка между двамата за тази подкрепа?

– Категорично НЕ! Когато в началото на мандата Общинският съвет изпадна в ситуация, да не може да си избере председател, ГЕРБ ни предложиха да подкрепим г-жа Веселина Зумпалова-Ралчева. Това беше изходът и ние го приехме. Въпреки че от БСП зависеше изборът  на председател, ние не поставихме никакви условия, дори не се срещнахме с г-жа Зумпалова-Ралчева. Три години Общинският съвет работеше и никой, освен от групата на ГЕРБ, нямаше претенции към работата на председателя. След като предизвикаха г-жа Ралчева да си подаде оставката, Общинският съвет отново изпадна в задънена улица.

Групата на ГЕРБ предложи за председател отново г-н Томи Наплатанов, както и в началото на мандата, – абсолютно неприемлива за нас и другите групи кандидатура.

Как трябваше да гласува, според Вас, г-жа  Зумпалова-Ралчева? Можеше ли да гласува за човека, който е бил заедно с Белишки, когато са й искали оставката? Въпросът не е политически, а човешки.

– Когато беше кмет, г-н Белишки упрекна правителството на Орешарски  за спрени пари по европрограмите и неотпуснати средства за Панагюрище. Вашият коментар?

– Това са стари мантри на пропагандата ГЕРБ.  Спрените пари по еврофондовете са за нарушения по реализация на проекти по време на първото правителство на ГЕРБ. Проверките бяха правени в последната година на това управление, а резултатите бяха обобщени и излязоха наяве в първите месеци на правителството Орешарски. Жалко е, че така безскрупулно се лъже. По добре е г-н Белишки да каже за санкциите от над 3 милиона, наложени на общината по време на неговото управление.

Що се отнася до 500 милиона, отпуснати от правителството на Орешарски, отново не се казва цялата истина. Тези пари трябваше да бъдат за по-слабо развитите общини, а не за всички. В държавната комисия участват представители на МФ и те много добре знаят финансите на общината ни. Хвалим се, че сме финансово стабилни, имаме 3 милиона преходен остатък и в същото време искаме помощ!? С коя от общините в областта се съпоставяме – Стрелча, Септември, Лесичево или Пещера? Освен това в Панагюрище държавата беше дала допълнително, грубо, 6 милиона лева – над 4 милиона от правителството на Станишев и 1милион и 150 хиляди от правителството на Борисов.Тези пари отидоха за магистралния водопровод.

-Темата за язовира отново влезе в предизборната битка. Кандидат-кметът Белишки и групата около него са убедени, че те ще го реализират, без да са го обещавали, а вие от БСП само сте били печелили избори с обещания. Вашият коментар?

-Г-н Белишки казва, че никога не е обещавал строежа на язовира, а пък щом дойдат избори ГЕРБ започва да говори за това. Истината е, че Марко Мечев с помощта на народния представител от БСП и председател на комисия в Народното събрание Димчо Михайлевски, вечна му памет, убедиха правителството на Станишев да включи язовира в правителствената програма. Още през 2006 г. започна подготовката на проект със Световната банка за осигуряване на финансиране за подобряване на водоснабдяването. След много разговори и посещения на нейни представители, включително  и в Панагюрище, се оформиха параметрите на договора. Поради изтичане на мандата на  правителството, договорът беше подписан през ноември 2009 г.от ГЕРБ, а стойността му е 148,3 млн. долара. Проектът се  реализира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и прогнозите за крайния му срок за реализация бяха за 31.12.2015 г..

След малко повече от година, на 2 февруари 2011, в МРРБ  имаше национално публично обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда за завършване на язовир „Луда Яна” и бе организирано местно обществено обсъждане на 12 февруари в Панагюрище.

Мина още цяла година и половина в тишина по въпроса.

Като замириса на избори, пропагандната машина на ГЕРБ заработи. На 20.09.2012 Лиляна Павлова казва, че строежът ще започне през 2013 и три дни след това „администрацията на кмета Никола Белишки” ни уведоми  „Напролет или най-късно до една година ще бъде подновено строителството язовир „Луда Яна“ .

Приказките са едно, но е факт е,че правителството на ГЕРБ не заложи нито лев в държавния бюджет за реализиране на проекта. Това беше сторено от правителството на Орешарски, което задели 23 милиона.

А г-н Белишки и до днес не е отговорил какво точно направи като народен представител за язовира. И как да отговори с думата НИЩО? Да сте чули да има питане от г-н Белишки или г-н Калоянов, докато бяха депутати, към министъра по тази толкова важна за живеещите в община Панагюрище тема?

ВЪПРОСИТЕ зададе Лина Найденова

Купуването и продаването на гласове е престъпление.